Sacsayhuamán

Inkaruiner strax ovanför Cusco. De raka linjerna och hur stenarna är perfekt ihoppassade är typiskt för inkarikets arkitektur.
 
Vad Sacsayhuamán egentligen var kan diskuteras. Först ansågs det vara en fästning men på senare tid har teroin om att det var ett tempel för att dyrka solguden kommit upp. Sättet den är byggd på och hur arkitekturen leker med skuggor (och att allt inka-folket gjorde hade med solen att göra...) talar för detta.
Det finns även en del som var månens tempel, denna del var täckt med silver och omgiven av vatten. Då månen lyste upp natten och reflekterades i både vatten och silver gav detta ett alldeles särskilt sken. Soltemplet hade istället massvis av delar med guld.
 
Under dessa ruiner finns labyrinter av underjordiska gångar. I mitten av förra seklet försvann två studenter ned i dessa gångar. En för att aldrig komma tillbaka och den andra för att lång tid senare dyka upp i katedralen som är belägen mitt i Cusco. Det sägs att han hade med sig en majskolv gjord i guld och att han hade sett en hel guldträdgård nere i labyrinterna. Men att denna trädgård aldrig kunde hittas igen på grund av förfallna gångar och vägar som viker av åt alla håll. Vem vet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0