MOSKVA

 

Finns 7 likadana byggnader utspridda i staden. Helt otroligt.

TV-stjärna i Ryssland.

 

Ortodox.

.
 

Ministry of Agriculture

 

Bolgar

 
 
Igår besökte vi en liten by med byggnader och moskéer från 1400-talet. De hade även ett litet museum vid namn "Doktorns Hus" varifrån ni ser gamla kirurgiska instrument på bilden nedan.
 

Vita Moskén aka Taj Mahal.


 
 
 

The Blue Lake

 
Det sägs att det är mineraler som ger vattnet sin blå färg. Koppar?
Det sägs även att vattnet håller 3-5 grader året runt. Jag badade. Flera gånger. Kan det verkligen stämma då? Fast det var ju kallt, väldigt kallt (observera att ingen är i vattnet på bilderna) men jag kunde ta minst sju simtag, och det gjorde inte ont i varken huvudet eller resten av kroppen. Borde det inte göra det vid så låga temperaturer?
 
Det var i vilket fall helt fantantastiskt!

Ps. De flesta badade bara en gång och ingen förvånades att det var svenskan från kalla Norden som hoppade i om och om igen.
 

Maria

 

Kremlin.

 
Lutande tornet i Kazan. Återkommer om detta torns legend senare för nu ska vi till en sjö vars vatten ligger på 3-5 grader året runt. Brrrr....

Playing with my heart.

 
"Varför är det lika dana gårdar med precis lika dana gårdari alla husgrupper..?" tänkte jag först för att sedan komma på mig själv med att ha glömt Rysslands historia för en sekund.
 
På tal om hjärtan var det en väldigt rolig dag på praktiken idag. Fick som vanligt i princip inte göra någonting men operationen var spännande och atmosfären bland kirurgerna är ju alltid hemskt rolig. Dessutom var inte min handledare Morat med på operationen idag så det blev en väldigt intressant kommunikation med deras dåliga engelska och mina få ryska fraser (som egentligen mest bara är till för att roa - men det funkar!).
 
Och kirurgerna är intresserade, nyfikna och har många frågor vilket är väldigt kul. Egentligen borde det väl vara jag som ska ha frågor men men... Hur som helst kom Morat förbi ibland och bara skrattade åt dem och kommenterade deras engelska "Hon förstår förmodligen ingenting av vad du säger just nu". Och det stämde givetvis ibland.
Morat tyckte även vi verkade ha haft det så roligt så när jag bad om nycklarna till skåpen i slutet av dagen sa han till kirurgen jag pratat mest med att han lika gärna kunde ge mig sina hemnyckar...
 
Vet inte vad jag rent principiellt tycker om det skämtet, eller faktumet att det drogs framför tio andra kirurger. Men han sa det med glimten i ögat, ett gott skratt och jag tyckte nog mest att det var roligt. Och sedan så är jag ju i Ryssland, tar seden dit man kommer och så vidare?
 
 
 

VILSE

Ja. Det har jag varit ett par gånger nu när Julia varit borta och jag promenerat själv lite hit och dit i staden.
Värst var nog när jag skulle hem från IKEA (ja, där har jag varit... men inte på grund av hemlängtan utan för att införskaffa lite mat till våran "internationella fest").
 
Jag var vilse på vägen till IKEA. På IKEA. Och från IKEA.
Som bekant ligger det ofta i utkanten av stan, och så är fallet även i Kazan. Men jag tänkte ändå promenera en del av biten dit så det gjorde jag, efter många om och men hittade jag fram. När jag väl var där irrade jag runt efter en osthyvel som inte fanns och charmade ryssar genom att bekräfta att jag var en professionell basketbollspelare - detta tog givetvis längre tid än jag trott så jag var ute vid stängning. Då verkade det gå få (inga?) bussar och dessutom visste jag inte vilken jag skulle ta. Mobilen hade jag såklart glömt hemma.
 
På hållplatsen var det ett par tjejer som istället bestämde sig för att lifta och när de väl fick napp sprang jag fram och frågade om de skulle passera en massa olika platser jag kände till för att bara komma något närmare hem. Min desperation lyste nog igenom men trots detta skulle de inte till någon av dessa platser. Och lifta själv vågade jag ju såklart inte. Istället trevade jag mig hem i mörkret och upptäckte mindre vackra delar av staden. De enda som störde mig var poliser som inte pratade engelska så det var ingen fara. Till slut kom jag fram till en bro jag kände igen. Lyckan då säger jag bara...
 
Och tack gode att jag hade sneakers på mig!

Vigsel. Ufo.

 
Här är en helt nybyggd, tefatsliknande skapelse som är till för borgerlig vigsel. Space.
 

Kolla kändisen!

Kolla in http://kgmu.kcn.ru/j3/pressroom/vse-novosti/news/605-2013-07-11.html (ja, tyvärr måste ni klistra in länken i webbläsaren).
 
Till min besvikelse har jag inte blivit jagad för att skriva autografer ännu. Kanske bilden är för liten?

Colours in Kazan.

 

"...THAT LOOKS LIKE A BOMB."

"If you see a suspicious object that looks like a bomb, please tell the driver" är en av fraserna som med jämna mellanrum spelas upp i bussarna. Börjar gensast titta runt efter misstänkta bomber. Hur ser de ut?!
 
Vet inte om detta ökar säkerheten eller bara gör folk nervösa. Dessutom finns det säkerhetskontroller (precis som de på flygplatser) på alla metrostationer samt in till sportseventen och det står polismän med 100 meters mellanrum, utan överdrift, i hela staden. Tydligen har polismän från hela regionen kommit hit under mästerskapen för att öka säkertheten.

Raifa

 

Katya

 
Det var hemmafest ikväll och självklart var det då flera vattenpipor på plats. Det är en väldigt stor grej här och i nästan alla barer ser man folk röka vattenpipa.

FROM OUTER SPACE

Okej. Det här är lite medicinskt nördigt. Men ändå sjukt coolt. När de sluter thorax och sternum efter operationen använder de sig av en rysk metall som utvecklats av "ryska NASA" för rymdändamål. Den är formbar vid kyla för att vid högre temperatur sedan återfinna sin ursprungliga form.
 
De kommer alltså med dessa metallklips i en skål med isvatten, de böjs sedan upp och sticks ned i sternum där de snabbt återfår sin form och fogar samman benet. Förstår om jag förklarat det hela lite oklart men ni som förstår förstår.

Centrum.

 

Själva ringen.

 
Ja, alltså.. Jag vet inte varför jag tycker att det är så roligt att de har en shoppinggalleria som heter ring/ringen. Kanske för att de har en stor svävande ring vid ingången.

Ville bara visa att även här..

 

Färg.

 
Om Moskva är rött så är Tatarstan grönblått. Många hus går i gröna och turkosa toner. Vissa säger att det beror på influenser från Islam, vars symboliska färg är grönt.
Många av husen är nybyggda men i "gammal stil" och klara färger vilket påminner mig mycket om Prenzlauer Berg i Berlin för er som kan relatera till det.
 
Islam är för i övrigt en relativt stor religion i Tatarstan. Ska dock sägas att få människor är religösa här, varken ortodoxa eller muslimer. Troligen ett arv från Sovjetunionen.

Huvudgatan.

 

SJUKHUSET

Jag är som sagt placerad på Cardiac Surgery, på sjukhuset ICDC. Helt fantastiskt. Jag skulle kunna prata i år och dar om hur allting fungerar men ska försöka att fatta mig kort.
 
Under morgonronden samlas alla (typ 20) läkare på läkarexpeditionen, samt några sköterskor (typ3), och går igenom en himla massa fall. Många läser utantill. Ibland skrattar de högt. Jag förstår självklart ingenting. Det gör inte heller Sean som är från UK.
Utöver att detta rum fungerar som läkarexpedition förekommer här även patientkonsultation. Och så är det ett lunchrum. Lustigt.
 
Efter ronden tar vi oss till operationssalarna. Våran handledare heter Morat och är jätteduktig på engelska (enda på hela avdelningen som pratar ordentlig engelska dock). Dessutom är han rolig, förklarar mer än vad våra handledare på SU någonsin gjort och påminner om Karev i Grey's Anatomy.
Operationssalarna är fancy. Moderna. Stora. Har vi dörrar som öppnas med knapptryckning på SU Op? Så värt.
 
Alla läkare tar i hand när de ses. Så när alla 20 kommer in på läkarexpeditionen blir det ett himla handskakande. Med Sean också. Men inte med mig. De tar nämligen inte i hand med kvinnor. Känns lite skumt när de bara hoppar över en. Har dock blivit hälsad på ordentligt två gånger. Då blev jag glad.
 
Om de kvinnliga kirurgerna skakar hand med mig? Sådana finns inte på sjukhuset ännu..

SJUKHUSET

Jag är som sagt placerad på Cardiac Surgery, på sjukhuset ICDC. Helt fantastiskt. Jag skulle kunna prata i år och dar om hur allting fungerar men ska försöka fatta mig kort.
 
Under morgonronden samlas alla (typ 20) läkare på läkarexpeditionen, samt några sköterskor (typ3), och går igenom en himla massa fall. Många läser utantill. Ibland skrattar de högt. Jag förstår självklart ingenting. Det gör inte heller Sean som är från UK.
Förutom att detta rummet fungerar som läkarexpedition förekommer här även patientkonsultation. Och så är det ett lunchrum. Lustigt.
 
Efter ronden tar vi oss till operationssalarna. Våran handledare heter Morat och är jätteduktig på engelska (enda på hela avdelningen som pratar engelska dock). Dessutom är han rolig, förklarar mer än vad våra handledare på SU någonsin gjort och påminner om Karev i Grey's Anatomy.
Operationssalarna är fancy. Moderna. Stora. Har vi dörrar som öppnas med knapptryckning på SU Op? Så värt.
 
Alla läkare tar i hand när de ses. Så när alla 20 kommer in på läkarexpeditionen blir det ett himla handskakande. Med Sean också. Men inte med mig. De tar nämligen inte i hand med kvinnor. Känns lite skumt när de bara hoppar över en. Har dock hänt två gånger att de t
 
Oj. Nu måste jag gå! Fortsättning följer.

Gathörna.

Översättning hade varit trevligt. Jaro?
 

Tatarisk mat.

Det här är traditionell tatarisk mat. Trehörnig pirog med kött och potatis som avnjuts tillsammans med en kopp buljong med dill (varför dill liksom?). Hur gott som helst faktiskt. Jag börjar bli beroende av ryska de pirogerna...
 

Cardiac

Idag var första dagen på praktiken. Detta efter två timmars sömn. Mer om det sedan. Nu: sova.

Färg. Glad. Julia.

Fantastisk verkligen.
 

Qolşärif Mosque

Den här moskén byggdes färdigt 2005 (då det var Kazans 1000-årsjubileum) för att ersätta moskén som stod här fram tills 1500-talet. Den gick i spillror under slaget där Ryssland erövrade Kazankhanatet,
 
Idag är det den störssta moskén i hela Ryssland och även i hela Europa (exklusive Istanbul hehe).
För att få besöka den blev jag insnodd i sjalar av en liten tartarisk tant, och dessutom var jag tvungen att bära blå tossor. Tydligen slipper man att tvätta fötterna då..
 

Inglasad balkong.

 
Jag knäppte en bild genom balkongluckan för att ni skulle få en uppfattning om hur det sur ut där jag bor.
Överst ser ni balkongdörren som går från mitt rum också!
 
I övrigt kan jag berätta att när reparatörerna var här och fixade vattenläckan lyckades de förstöra ljusledningarna, växla varmt/kallt-rattarna samt ett ordna stopp i avloppet.
Så nu duschar jag med levande ljus. Romantiskt.

.

 

Night's Watch

 
Vi promenerade hem efter invigningen. Det tog sin tid. Men jag älskar, som ni flesta vet, att promenera nattetid.
Dessutom sjöng "vi" ryska sånger medan vi spatserade hem genom stadens sovjetiska delar för att vara framme vid gryningen. Helt fantastiskt..
 

Invigning av de Olympiska Spelen?

 
Just denna månad råkar Kazan hålla i "Universiade" som även kallas World University/Student Games. Eventet är enormt och det är närmare 200 länder som deltar. Även Sverige.
 
Igår var vi på invigningen vilket kan varit det sjukaste jag sett. Det var på en såklart helt nybyggd arena och föreställningen var förmodligen något av det mest påkostade jag sett. Det började som på nedersta bilden, med ett träd som växte upp på en ö i ett hav. För att sedan helt "balla ur".
 
Föreställningen beskrev världens (läs: Rysslands) uppkomst och historia så det var allt från krig och Anastasia till rymdskepp med flygande astronauter överallt. Ja flygande. Folk flög och simmade och det var fontäner, eld och jag vet inte vad. Tåg, båtar, flygplan och drakar på scenen. Och ja, dans då såklart. 100-tals dansare. Kan varit det sjukaste jag sett.
Om det var så här nu, hur kommer det då att bli när Ryssland håller i OS?

@night.

Triumfbågenbågen, metro, shoppinggalleria... Miniparis?
 
PS. Gallerian heter The Ring. Läskigt. Uttalas typ Kajtzå.

Nelya

Vi har tittat på Game of Thrones tillsammans på ryska nu. Hon är inne på säsong och är helt fast. Klandrar henne inte ;)

Jag är också här.


Mamma brukar klaga på att jag bara tar foton på en massa andra typer. Så nu kanske hon blir glad av att se min fina nuna ;)

Köksmys innan läggdags.

Juice, te, fisksallad, bröd, kakor, choklad, saltad torkad fisk (snacks...) och brödkrutonger med baconsmak. Well. En salig blandning till kvällsmat helt enkelt. Eller kanske var det middag.
 

Kaban.

 
 
Булак är namnet på floden som delar Kazan i två - en äldre del samt en nyare del i "sovjetisk/kommunistisk stil". Men i hela staden kan man se konstraster i arkitekturen. På nedersta bilden ser ni exempelvis en ortodox kyrka framför ett höghus som är under uppbyggnad. De bygger för i övrigt jättemycket här.
 

WELL, I'M IN RUUUSSSIAAAA!!!

 

Ja, jag glömde ju nämna det. Jag är alltså i Ryssland nu. I Kazan.
Det här var hissen till Nelya. Tydligen inte sedan ändrat eller renoverat sedan Sovjetunionen.
 
Någon som kan tolka texten?

Nelly

Det här är Nelly, eller Nelya, som jag bott hos hittills. Hos henne och hennes polispappa precis bredvid ett militärläger där militären börjar dagen med att sjunga ryska nationalsången till pampig musik. Härligt uppvaknande. Kändes himla ryskt!
 

Julia

Det här är min fantastiska värd! Tyvärr fick hon översvämning i lägenheten dagen jag skulle komma på grund av att ett rör gått sönder. Vattnet läckte igenom taken fyra våningar ned...

Därför har jag bott hos hennes kusin Nelly de två första nätterna men nu är jag hos Julia (och jag tog med mig Nelly så hon sover över här i natt)!

RSS 2.0